Kotlety schabowe z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczarki umyć i bardzo drobno pokroić. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę, chwilę przesmażyć. Dodać pieczarki, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem, smażyć, aż woda odparuje. Odstawić.
Kotlety schabowe lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem. Mięso obtoczyć w mącę, następnie moczyć w rozbełtanych jajkach z około 2 łyżkami mleka, a na końcu obtoczyć w bułce tartej. Kotlety usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego, na każdym ułożyć porcję pieczarkowego farszu i plaster żółtego sera. Zapiekać w piekarniku, w 160stopniach, do momentu stopienia sera.
Kotlety podawać z ziemniakami i surówką.
Komentarze