Wieniec miodowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko podgrzewamy, dodajemy jedną łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
2.Mąkę mieszamy z jajkami, rozpuszczonym masłem, solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz drożdżami. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę.
3.Miód rozpuszczamy, dolewamy rozpuszczone masło, dodajemy,mąkę, cukier biały oraz brązowy i wyrabiamy na gładką masę. (Jeśli masa będzie zbyt gęsta aby rozsmarować ją na cieście, można ją odrobinę podgrzać w mikrofali).
4.Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 20X30 cm.
5.Na cieście rozsmarowujemy masę miodową oraz wysypujemy wszystkie orzechy włoskie.
6.Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi i po raz kolejny smarujemy masą miodową. Wysypujemy na nią migdały.
7.Ciasto po raz kolejny składamy wzdłuż dłuższej krawędzi, leciutko rozwałkowujemy (aby poszerzyć) i przecinamy na 2 długie paski (zostawiając z jednej strony nienacięte ciasto, aby łatwiej było zwijać.
8.Ciasto zwijamy w "warkocz" i układamy na blasze w kształcie koła.
9.Pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach, aż ciasto się ładnie zrumieni.
Komentarze