Wieniec miodowo-orzechowy

0 (0 ocen)

  • Średni

Wielki Konkurs Wielkanocny. Pyszne drożdżowe ciasto przekładane masą miodową i orzechami przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednemu smakoszowi!

  • Średni

Składniki:


  • CIASTO:
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 100 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - masło: 0.75 szklanki
    - drożdże (kostka): 50 gramów
    - mlako: 0.33 szklanki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - sól: 1 szczypta
    FARSZ:
    - miód: 0.33 szklanki
    - cukier biały: 0.25 szklanki
    - cukier brązowy: 0.75 szklanki
    - masło: 0.25 szklanki
    - mąka: 0.33 szklanki
    - orzechy włoskie (posiekane): 200 gramów
    - migdały (uprażone na patelni): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wieniec miodowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocny wieniec miodowo-orzechowy 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy jedną łyżeczkę cukru i rozpuszczamy w nim drożdże. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę mieszamy z jajkami, rozpuszczonym masłem, solą, cukrem, cukrem waniliowym oraz drożdżami. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę.
  • 3. Miód rozpuszczamy, dolewamy rozpuszczone masło, dodajemy,mąkę, cukier biały oraz brązowy i wyrabiamy na gładką masę. (Jeśli masa będzie zbyt gęsta aby rozsmarować ją na cieście, można ją odrobinę podgrzać w mikrofali).
  • rozwałkowane ciasto 4. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt 20X30 cm.
  • Wielkanocny wieniec miodowo-orzechowy 5. Na cieście rozsmarowujemy masę miodową oraz wysypujemy wszystkie orzechy włoskie.
  • Wielkanocny wieniec miodowo-orzechowy 6. Ciasto składamy na pół wzdłuż dłuższej krawędzi i po raz kolejny smarujemy masą miodową. Wysypujemy na nią migdały.
  • Wielkanocny wieniec miodowo-orzechowy 7. Ciasto po raz kolejny składamy wzdłuż dłuższej krawędzi, leciutko rozwałkowujemy (aby poszerzyć) i przecinamy na 2 długie paski (zostawiając z jednej strony nienacięte ciasto, aby łatwiej było zwijać.
  • Wielkanocny wieniec miodowo-orzechowy 8. Ciasto zwijamy w "warkocz" i układamy na blasze w kształcie koła.
  • 9. Pieczemy przez 30 minut w 170 stopniach, aż ciasto się ładnie zrumieni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować