Miodowo - orzechowy przekładaniec

4.51 (152 ocen)

Ciasto idealne na świąteczny stół. Pachnie miodem, orzechami i jabłkami- czego chcieć więcej?:)Miodowniki to jedne z moich ulubionych ciast. Dlatego piekę je dość często. Staram się jednak za każdym razem coś w nich zmienić- udoskonalić! Przedstawione ciasto to właśnie wynik moich eksperymentów!!!

Składniki:

  • Blaszka 24x36 cm
    Ciasto miodowe:
    • 30 dag mąki tortowej,
    • 2 łyżeczki miodu,
    • 0,5 łyżeczki sody,
    • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 1 jajko,
    • 15 dag margaryny
    Wkładka krucho-orzechowa:
    • 2,5 szklanki mąki tortowej,
    • 220 gram margaryny,
    • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 2 małe jajka,
    • 0,5 szklanki cukru pudru,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

    • DMasa orzechowa:

    • 0,5 litry mleka,
    • 1 kostka masła,
    • 2 żółtka,
    • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
    • 0,5 łyżki mąki tortowej,
    • 1 budyń waniliowy,
    • Spirytus do smaku,
    • 2-3 łyżki cukru,
    • Około 20 dag orzechów włoskich,
    • ½ szklanki mleka do sparzenia orzechów
    odatkowo: ¾ słoiczka powidła śliwkowego oraz ok 15 dag orzechów drobno posiekanych
    Masa jabłkowa:
    - 1 kg jabłek (po obraniu),
    - 1 galaretka cytrynowa,
    - 1/3 łyżeczki żelatyny,
    - Cukier do smaku ( wg uznania)

Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Miodownik Desery

Miodowo - orzechowy przekładaniec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzielone ciasto miodowe 1. CIASTO MIODOWE:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Każdą część oddzielnie wałkujemy, wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180ºC przez około 15 min.
    Upieczone placki studzimy.
  • wyłożenie powidła i orzechów 2. WKŁADKA KRUCHO_ORZECHOWA: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość zagniatamy. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części.
    Kolejno wałkujemy każdą z nich. Na przygotowaną blaszkę wykładamy pierwszą cześć. Smarujemy ją połową powidła i posypujemy połową przygotowanych orzechów.
  • przed pieczeniem wkładki 3. Następnie na orzechy wykładamy rozwałkowaną drugą część ciasta. Smarujemy ją pozostałym powidłem i posypujemy pozostałymi orzechami. Całość przykrywamy trzecią rozwałkowaną częścią ciasta. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy około 30 minut w 180°C.
    Po upieczeniu studzimy.
  • Dodanie orzechów do masy 4. MASA ORZECHOWA:
    Połowę mleka gotujemy z cukrem. Do pozostałej części dodajemy mąki, budyń, cukier waniliowy oraz żółtka i razem mieszamy. Gotujemy budyń. Studzimy.

    Orzechy mielimy. Mleko zagotowujemy. Gorącym sparzamy orzechy. Studzimy.

    Masło ucieramy na puch, po czym dokładamy stopniowo budyń. Do białej masy budyniowej dokładamy orzechy oraz alkohol do smaku.
  • Przełożenie ciasta masą orzechową 5. MASA JABŁKOWA:
    Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane przekładamy do garnka i smażymy około 15 min ( wszystko zależy od gatunku jabłek, jeśli jabłka szybko się rozgotują to nie trzeba długo smażyć). Na koniec dodajemy galaretkę oraz żelatynę. Dokładnie mieszamy całość trzymając masę jeszcze na ogniu. Jabłka studzimy. Zimną masą przekładamy ciasto.
  • Wyłożenie warstwy jabłek 6. Po przełożeniu ciasto odstawiamy do chłodu by masa jabłkowa stężała. Ciasto dowolnie dekorujemy. U mnie wykończenie stanowi polewa czekoladowa posypana kokosem.

    PRZEŁOŻENIE:
    Cisto miodowe- masa orzechowa- wkładka krucho orzechowa - masa jabłkowa- ciasto miodowe- polewa.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować