Sernik miodowo-orzechowy

4.51 (198 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Sernik dla prawdziwych wielbicieli miodu. Przybiera on smak miodu, którego użyjemy, dlatego wybierzmy ulubiony:). Dla intensywnego smaku idealny będzie spadziowy lub gryczany, dla delikatnego, słabo wyczuwalnego - rzepakowy lub lipowy. Ja wybrałam coś pomiędzy - wielokwiatowy.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 100g ciastek, u mnie owsiane
    750g dobrze zmielonego twarogu
    200ml śmietanki 30%
    4 łyżki masła orzechowego
    5 jajek
    200g miodu
    5 łyżek mąki pszennej

    Polewa i posypka:
    100g orzechów włoskich
    100g czekolady mlecznej
    1 łyżka masła orzechowego
    2 ciastka owsiane
Wystaw ocenę:

4.51 (198 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Sernik miodowo-orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg miksujemy z jajkami, miodem, masłem orzechowym, mąką i kremówką. Miksujemy wyłącznie do połączenia składników by nie napowietrzać masy.
  • 2. Na tortownicę 22cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastka. Wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum 1 godzinę. Sernik studzimy, przekładamy do lodówki.
  • 3. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z masłem orzechowym. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika. Orzechy siekamy, ciastka kruszymy - posypujemy nimi sernik.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód Orzechy Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.77 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sernik orzechowo - kajmakowy

To może cię zainteresować