WIENIEC DROŻDŻOWY Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ

  • wyświetlono: 412 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Proste ciasto drożdżowe z migdałami i żurawiną to nie tylko smaczny deser ale również ozdoba naszego światecznego stołu.

Magster
  • 120min

Składniki

CIASTO:
1/2 kg mąki tortowej
2 duże jajka
1 zółtko
15 dag cukru pudru
10 dag masła
1/2 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
5 dag drożdży
2 łyżeczki startej skórki z cytryny


Nadzienie migdałowo-żurawinowe
3/4 szklanki suszonych owoców żurawiny namoczonych w brandy, rumie lub innym alkoholu
3 łyżki miękkiego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki zmielonych/krojonych migdałów
3 łyżki cukru
1 łyżka startej skórki z cytryny
kilka kropli aromatu migdałowego

Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki wody
1 łyżka soku z cytryny

migdały do posypania






Sposób przygotowania przepisu:

WIENIEC DROŻDŻOWY Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ

  • image-1npxia51. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • image-03cqhco2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • image-1qmbthv3. Nadzienie:
    Źurawinę przecedzić, pozostały alkohol pozostawić do późniejszego spożycia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w misce, wstawić do lodówki do momentu aż ciasto będzie gotowe.
  • image-0qy7c8r4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt.
  • image-1k78wea5. Nadzienie wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować pozostawiając brzegi ciasta wolne.
  • image-1t5s9yn6. Ciasto zwinąć w roladę.
  • image-15o8gjl7. Ciasto przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte.Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz.
  • image-1vxkfwn8. Połączyć oba końce tworząc wieniec.
  • image-1q30v6x9. Wieniec delikatnie przenieść na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
  • 10. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut.Przestudzić.
  • 11. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym. Posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Forma: okragła najlepiej z kominkiem, u mnie tortownica o średnicy 30 cm.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaslodkie_zyciesezonowe_przysmakiz_roznych_stron_swiataciasto drożdżoweświęta bożego narodzeniaciasto z żurawinąciasto z migdałami

Komentarze

Podobne przepisy

Wieniec z bakaliami

Dodane przez: Sabcia

Drożdżowy wieniec z bakaliami

Wygląda pięknie i super smakuje

Wieniec drożdżowy z bakaliami

Dodane przez: bienpyt

Wieniec drożdżowy z bakaliami

To ulubione ciasto drożdżowe mojej...

Wieniec drożdżowy z owocami

Dodane przez: Mienta

Wieniec drożdżowy z owocami

Delikatne ciasto z pysznymi owocami...

wieniec drożdzowy z makiem

Dodane przez: luna19

Wieniec drożdżowy z makiem

pyszny jak strucla i piekny aż...

wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

Dodane przez: klementynka

wieniec drożdżowy z masłem orzechowym

To wypiek, który bardziej nadaje...

gotowe

Dodane przez: ziutula

pieczone jabłka z miodem, migdałami i żurawiną

lekkostrawne, dietetyczne jabłka.................SMACZNEGO!!!

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE