WIENIEC DROŻDŻOWY Z MIGDAŁAMI I ŻURAWINĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Proste ciasto drożdżowe z migdałami i żurawiną to nie tylko smaczny deser ale również ozdoba naszego światecznego stołu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    1/2 kg mąki tortowej
    2 duże jajka
    1 zółtko
    15 dag cukru pudru
    10 dag masła
    1/2 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki startej skórki z cytryny


    Nadzienie migdałowo-żurawinowe
    3/4 szklanki suszonych owoców żurawiny namoczonych w brandy, rumie lub innym alkoholu
    3 łyżki miękkiego masła
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki mąki
    3/4 szklanki zmielonych/krojonych migdałów
    3 łyżki cukru
    1 łyżka startej skórki z cytryny
    kilka kropli aromatu migdałowego

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny

    migdały do posypania






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Wieniec drożdżowy z migdałami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1npxia5 1. Zaczyn:
    Wszystkie składniki do przygotowania ciasta powinny mieć temp. pokojową.
    Drożdże wkruszyć do mleka, dodać 1 łyżkę cukru i jedną łyżkę mąki, wymieszać.Zaczyn przełożyć do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.
  • image-03cqhco 2. Dodawać po jednym jajku + żółtko i po łyżce mąki wyrabiać robotem kuchennym, dodać skórkę z cytryny a na końcu dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać dotąd aż ciasto będzie odchodziło od ścianek miski i będzie miało lśniącą powierzchnię.Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1,5 godziny aż ciasto podwoi objętość, miskę przykryć ściereczką.
  • image-1qmbthv 3. Nadzienie:
    Źurawinę przecedzić, pozostały alkohol pozostawić do późniejszego spożycia. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać w misce, wstawić do lodówki do momentu aż ciasto będzie gotowe.
  • image-0qy7c8r 4. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.Rozwałkować na dosyć długi prostokąt.
  • image-1k78wea 5. Nadzienie wyłożyć na ciasto i równomiernie rozsmarować pozostawiając brzegi ciasta wolne.
  • image-1t5s9yn 6. Ciasto zwinąć w roladę.
  • image-15o8gjl 7. Ciasto przeciąć w wzdłuż pozostawiając ok 2 cm z jednego końca nieprzecięte.Przekładać na przemian w mini warkocz, częścią środkową na zewnątrz.
  • image-1vxkfwn 8. Połączyć oba końce tworząc wieniec.
  • image-1q30v6x 9. Wieniec delikatnie przenieść na formę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
  • 10. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopniok. 50 minut.Przestudzić.
  • 11. Lukier:
    Wszystkie składniki utrzeć na gładką masę, polać po cieście drożdżowym. Posypać płatkami migdałowymi.

Porady

Forma: okragła najlepiej z kominkiem, u mnie tortownica o średnicy 30 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować