wieniec drożdżowy z żurawiną i marcepanem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Puszyste ciasto drożdżowe z żurawiną i marcepanem

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    300 g mąki
    1 jajko
    1/3 szklanki cukru
    50 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    75 g masła (trzeba rozpuścić)

    masa żurawinowo - marcepanowa:
    1,5 szklanki żurawiny
    3 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki cynamonu
    50 g marcepanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto drożdżowe Desery

Wieniec drożdżowy z żurawiną i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto:
    Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku dodając 1 łyżeczkę cukru i mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować (zaczyn).
    Resztę mąki i cukru przesypujemy do misy miksera,dodajemy jajko, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy, mieszamy do momentu otrzymania gęstego gładkiego ciasta. Ciasto z misą odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.

    masa żurawinowo- marcepanowa:
    Żurawinę miksujemy przez chwilę w melakserze, przekładamy do rondla, dosypujemy cukier i cynamon i podgrzewamy chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty marcepan. Mieszamy.

    wykonanie:
    Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (niezbyt cienko,na 2-3 cm) smarujemy na całej powierzchni masą i zwijamy w roladę.

    Roladę przecinamy wzdłuż na 2 części i zaplatamy jak warkocz.
    Przekładamy do formy tworząc wieniec i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.

    Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
    Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować