Wieniec drożdżowy z żurawiną i marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Drożdże rozrabiamy w ciepłym mleku dodając 1 łyżeczkę cukru i mąki.Odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka minut aby drożdże zaczęły pracować (zaczyn).
Resztę mąki i cukru przesypujemy do misy miksera,dodajemy jajko, rozpuszczone masło oraz zaczyn drożdżowy, mieszamy do momentu otrzymania gęstego gładkiego ciasta. Ciasto z misą odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
masa żurawinowo- marcepanowa:
Żurawinę miksujemy przez chwilę w melakserze, przekładamy do rondla, dosypujemy cukier i cynamon i podgrzewamy chwilę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy starty marcepan. Mieszamy.
wykonanie:
Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je (niezbyt cienko,na 2-3 cm) smarujemy na całej powierzchni masą i zwijamy w roladę.
Roladę przecinamy wzdłuż na 2 części i zaplatamy jak warkocz.
Przekładamy do formy tworząc wieniec i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka.
Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Komentarze