Wielkanocny sernik z mlekiem w proszku

5 (1 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Proponuję pyszny i aksamitny sernik z mlekiem w proszku. Przepis jest na małą foremkę o średnicy 19 – 20 cm. Jeśli ktoś spodziewa się więcej gości proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki 70 g,
    masło 30 g,
    Masa serowa:
    ser na sernik 0,5 kg,
    cukier 1/3 szk,
    jajka 3 szt,
    mleko w proszku 0,5 szk,
    budyń śmietankowy 1 szt,
    śmietanka 30 % 50 ml,
    Wierzch:
    zielony lukier,
    czekoladowe i kolorowe jajeczka,
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Serniki

Wielkanocny sernik z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobić, dodać roztopione masło i wyłożyć na dnie formy do pieczenia.
    Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Stale miksując dodawać porcjami ser, budyń oraz mleko w proszku. Następnie wlać śmietankę i ponownie całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać aż składniki połączą się. Masę serowa wylać na herbatniki i piec 50 - 55 minut w temperaturze 170 stopni.
    Wierzch sernika polać zielonym lukrem i udekorować czekoladowymi i kolorowymi jajeczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser z wiaderka Mleko w proszku Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować