Proponuję pyszny i aksamitny sernik z mlekiem w proszku. Przepis jest na małą foremkę o średnicy 19 – 20 cm. Jeśli ktoś spodziewa się więcej gości proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Spód:
herbatniki 70 g,
masło 30 g,
Masa serowa:
ser na sernik 0,5 kg,
cukier 1/3 szk,
jajka 3 szt,
mleko w proszku 0,5 szk,
budyń śmietankowy 1 szt,
śmietanka 30 % 50 ml,
Wierzch:
zielony lukier,
czekoladowe i kolorowe jajeczka,
Wielkanocny sernik z mlekiem w proszku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrobić, dodać roztopione masło i wyłożyć na dnie formy do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na pianę, a żółtka utrzeć z cukrem. Stale miksując dodawać porcjami ser, budyń oraz mleko w proszku. Następnie wlać śmietankę i ponownie całość zmiksować. Na koniec dodać pianę z białek i wymieszać aż składniki połączą się. Masę serowa wylać na herbatniki i piec 50 - 55 minut w temperaturze 170 stopni.
Wierzch sernika polać zielonym lukrem i udekorować czekoladowymi i kolorowymi jajeczkami.
Komentarze