Wielkanocny pasztet jajeczny z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.11 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
2.Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w drobną kosteczkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
4.Do dużej miski przełożyć pokrojone jajka, groszek, kukurydzę, cebulę, marchew, żółty ser, śmietanę, olej, koper i natkę z pietruszki. Delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, dodać 3 surowe żółtka oraz białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.
5.Masę jajeczną przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć masę i uklepać brzegi. Wierzch skropić roztopionym masłem.
6.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Komentarze