Wielkanocny pasztet jajeczny z warzywami

4.48 (192 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mocno jajeczny pasztet z bogatymi w witaminy warzywami to ciekawa propozycja potrawy na świąteczny stół w nadchodzącą Wielkanoc.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 14 jajek
    1 cebula
    80g zielonego groszku (może być mrożony)
    80g ugotowanej marchewki
    80g kukurydzy
    80g żółtego sera
    1 cebula
    3 łyżki oleju rzepakowego
    3 łyżki śmietany 12%
    3 łyżki koperku
    3 łyżki natki z pietruszki
    1 łyżka roztopionego masła
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.48 (192 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Wielkanocny pasztet jajeczny z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1dvs464 1. 11 jajek ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
  • image-1wjpdee 2. Zielony groszek ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
  • image-0i4mx6x 3. Cebulę drobno posiekać, marchew pokroić w drobną kosteczkę, a kukurydzę odsączyć z zalewy. Żółty ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • image-27kmy5f 4. Do dużej miski przełożyć pokrojone jajka, groszek, kukurydzę, cebulę, marchew, żółty ser, śmietanę, olej, koper i natkę z pietruszki. Delikatnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem, dodać 3 surowe żółtka oraz białka ubite na sztywno ze szczyptą soli. Całość dokładnie wymieszać i ewentualnie doprawić.
  • image-2ah3j8w 5. Masę jajeczną przełożyć do formy wysmarowanej oliwą i wyłożoną papierem do pieczenia, lekko docisnąć masę i uklepać brzegi. Wierzch skropić roztopionym masłem.
  • image-1ayy0x5 6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować