Wielkanocny migdałowy keks

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Przy wielkanocnym stole nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Kawałek keksu migdałowego z morelami i bananami rozpływającego się w ustach to znakomite rozwiązanie.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:


  • - banany: 50 dekagramów
    - mąka: 2 szklanki
    - cukier: 0.5 szklanki
    - Masło roślinne w kostce: 0.33 szklanki
    - Jajko: 2 sztuki
    - mleko 3,2 %: 15 łyżek
    - proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
    - płatki migdałowe: 10 dekagramów
    - suszone morele: 10 dekagramów
    - cynamon: 1 łyżeczka
    - sok z cytryny: 0.5 sztuki
    - tłuszcz do wysmarowania formy: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Wielkanocny migdałowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło topimy w rondelku, zestawiamy. Mieszając drewnianą łyżką dosypujemy cukier, lekko studzimy. Wbijamy do masy jajka, dolewamy mleko. Składniki łączymy mikserem.
  • 2. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami dosypujemy do masła zmieszanego z cukrem, mlekiem i jajkami. Ucieramy mikserem.
  • 3. Morele i banany kroimy. Mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i połową płatków migdałowych. Dodajemy do ciasta.
  • 4. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia- najlepiej brązowym, delikatnie natłuszczamy. Wykładamy ciasto. Posypujemy płatkami, pieczemy 45 minut (190,C) Chłodne wyjmując z formy , kroimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować