Przy wielkanocnym stole nie może zabraknąć czegoś słodkiego. Kawałek keksu migdałowego z morelami i bananami rozpływającego się w ustach to znakomite rozwiązanie.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
- banany: 50 dekagramów
- mąka: 2 szklanki
- cukier: 0.5 szklanki
- Masło roślinne w kostce: 0.33 szklanki
- Jajko: 2 sztuki
- mleko 3,2 %: 15 łyżek
- proszek do pieczenia: 3 łyżeczki
- płatki migdałowe: 10 dekagramów
- suszone morele: 10 dekagramów
- cynamon: 1 łyżeczka
- sok z cytryny: 0.5 sztuki
- tłuszcz do wysmarowania formy: 1 łyżka
Wielkanocny migdałowy keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło topimy w rondelku, zestawiamy. Mieszając drewnianą łyżką dosypujemy cukier, lekko studzimy. Wbijamy do masy jajka, dolewamy mleko. Składniki łączymy mikserem.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Porcjami dosypujemy do masła zmieszanego z cukrem, mlekiem i jajkami. Ucieramy mikserem.
3.Morele i banany kroimy. Mieszamy z sokiem cytrynowym, cynamonem i połową płatków migdałowych. Dodajemy do ciasta.
4.Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia- najlepiej brązowym, delikatnie natłuszczamy. Wykładamy ciasto. Posypujemy płatkami, pieczemy 45 minut (190,C) Chłodne wyjmując z formy , kroimy.
Komentarze