Pyszna, wykwintna przystawka.Jaja podane w babeczkach z kruchego ciasta w towarzystwie wędzonego łososia i świeżych liści rucoli.Poezja smaku.Można do nich podać sos majonezowy.
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
NADZIENIE BABECZEK:
- jaja (średnie lub duże): 2 sztuki
- łosoś wędzony: 2 plastry
- rucola (liście): 12 sztuk
- zielony pieprz (marynowany/ziarenka): 12 sztuk
- pieprz (czarny lub kajeński mielony): 2 szczypty
SKłADNIKI NA KRUCHE CIASTO DO BABECZEK:
- mąka pszenna: 2 szklanki
- masło: 200 gramów
- sól: 2 szczypty
- żółtka: 3 sztuki
Wielkanocne jajka w babeczkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wrzucić masło,wsypać mąkę, siekać nożem,dodać sól i żółtka,ugniatać ciasto,aż wszystkie składniki połączą się.Wstawić do lodówki na 40 minut.Z ciasta uformować małe kuleczki, wylepiać nimi wysmarowane tłuszczem foremki.Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni C.
2.Rozbić jaja,oddzielić żółtka od białek.Żółtka podsmażyć lekko na petalni.Po usmażeniu przekroić na pół.Babeczki wypełnić łososiem i połową żółtka, piec w piekarniku kilka minut,aż łosoś lekko się zaróżowi.
3.Po wyjęciu z piekarnika udekorować babeczki listkami rucoli oraz ziarenkami zielonego pieprzu, posypać mielonym czarnym pieprzem.Najlepiej smakują gorące,ale zimne też są wyśmienite.
4.Moja uwaga: zamiast rucoli można dodać koperek,a ziarna zielonego pieprzu zastąpić kaparami.To jest idealny moment na użycie fantazji w kuchni.Ilość babeczek będzie znacznie większa, możemy je zamrozić, a później wykorzystać,ale możemy też podwoić ilość składników nadzienia i podać je wszystkie.Jeżeli je zamrozimy, później wystarczy użycie opiekacza lub nawet mikrofalówki do ich podgrzania.
Komentarze