Wielkanocne chlebki do święconki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesypujemy do większej miski.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy .Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin,najlepiej na noc.
2.Do zaczynu wsypujemy mąkę,sól,mleko w proszku i wodę .Zagniatamy ciasto,wyrabiamy 5 minut.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy małe owalne chlebki.przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ostrym nożem nacinamy wierzch chlebków,odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
3.Chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chlebki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.
Komentarze