Wielkanocne chlebki do święconki

4.5 (200 ocen)

W każdym wielkanocnym koszyczku nie powinno zabraknąć chleba.Ja zawszę piekę takie mini chlebki które bardzo ładnie wyglądają i smakują.

Składniki:

  • Zaczyn:

    250 gram mąki pszennej typ.750

    250 ml. letniej wody

    7 gramy świeżych drożdży

    Ciasto właściwe:

    Cały zaczyn

    250 gram mąki pszennej typ.550

    50 ml. letniej wody

    1 płaska łyżeczka soli

    30 gram mleka w proszku

    15 gram roztopionego masła

    Dodatkowo:

    1 jajko

Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Wielkanocne chlebki do święconki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesypujemy do większej miski.Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie,wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy .Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na 12 godzin,najlepiej na noc.
  • 2. Do zaczynu wsypujemy mąkę,sól,mleko w proszku i wodę .Zagniatamy ciasto,wyrabiamy 5 minut.Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze 3 minuty, odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godziny.Z ciasta formujemy małe owalne chlebki.przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Ostrym nożem nacinamy wierzch chlebków,odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Chlebki smarujemy roztrzepanym jajkiem.Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu chlebki przekładamy na kratkę i pozostawiamy do ostudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować