Chlebki wielkanocne do koszyka.

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

Pyszne,delikatne i maślane chlebki.Możemy je upiec do wielkanocnego koszyka.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki tortowej
    2 łyżeczki cukru
    1 szklanka ciepłego mleka
    3 dag świeżych drożdży
    1 jajko
    5 dag masła
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki wielkanocne do koszyka. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z cukrem,2 łyżkami mąki i połową ciepłego mleka.Następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut w ciepłym miejscu.
    Masło roztapiamy i lekko studzimy.
  • 2. Po tym czasie do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,jajko,masło i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu,żeby wyrosło.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i na posypanej mąką stolnicy formujemy podłużne chlebki.Chlebki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce.Przed pieczeniem chlebki z wierzchu nacinamy nożem.
  • 4. Po tym czasie chlebki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować