Wielkanocne chlebki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Cudowna i niezwykle smaczna ozdoba każdego wielkanocnego koszyka.

  • 60 min

Składniki:


  • 500 g mąki pszennej
    30 g świeżych drożdży
    250 ml pełnotłustego mleka
    150 g drobnego cukru
    1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
    1/2 łyżeczki kardamonu
    2 jaja
    70 g masła
    1 żółtko
    jajka ugotowane na twardo (ostudzone)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Wielkanocne chlebki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkrusz, zasyp je 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • 2. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
  • image-1kot8x6 3. Z ciasta wykrój koła a z reszty zapleć warkocze. Plecionkę umieść w okół okręgów i delikatnie dociśnij. Całość posmaruj rozkłóconym żółtkiem a w środek naszego chlebka włóż ugotowane na twardo jajo.
  • 4. Tsoureki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut.

Porady

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować