500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml pełnotłustego mleka
150 g drobnego cukru
1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej
1/2 łyżeczki kardamonu
2 jaja
70 g masła
1 żółtko
jajka ugotowane na twardo (ostudzone)
Sposób przygotowania przepisu:
Wielkanocne chlebki
1.
Drożdże rozkrusz, zasyp je 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.
Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
3.
Z ciasta wykrój koła a z reszty zapleć warkocze. Plecionkę umieść w okół okręgów i delikatnie dociśnij. Całość posmaruj rozkłóconym żółtkiem a w środek naszego chlebka włóż ugotowane na twardo jajo.
4.
Tsoureki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut.
Porady
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze