Wielkanocne chlebki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkrusz, zasyp je 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
2.Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości.
3.Z ciasta wykrój koła a z reszty zapleć warkocze. Plecionkę umieść w okół okręgów i delikatnie dociśnij. Całość posmaruj rozkłóconym żółtkiem a w środek naszego chlebka włóż ugotowane na twardo jajo.
4. Tsoureki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w temperaturze 180 stopni ok. 10-15 minut.
Porady
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Komentarze