Chlebki Do Święconki

4.81 (232 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Z tego przepisu wyjdzie nam 4 średnie chlebki do święconki, więc możemy się śmiało nimi z kimś podzielić :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na zaczyn:

    10 gr świeżych drożdży
    60 ml letniej wody
    60 ml letniego mleka
    1/2 łyżeczki cukru


    Ciasto właściwe:

    cały zaczyn
    200 - 230 gr mąki pszennej
    1 łyżka masła lub margaryny lub oleju
    1/2 łyżeczki soli
    roztrzepane jajko do posmarowania chlebków
    mak do obsypania
Wystaw ocenę:

4.81 (232 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chlebki do święconki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z letniego mleka wymieszanego z wodą robimy zaczyn ( dodajemy cukier, wykruszamy drożdże) odstawiamy do podrośnięcia )
    2. Do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Kiedy zaczyn jest już gotowy dodajemy go do miski i całość zaczynamy wyrabiać. W trakcie wyrabiania dodajemy 1 łyżkę roztp. masła bądź margaryny lub oleju. Jeśli ciasto nam zbytnio się klei podsypujemy jeszcze mąka i wyrobione odstawiamy na 30-40 min do podrośnięcia.
    3. Kiedy ciasto podrośnie, odgazowujemy je znów czyli ponownie zagniatamy i dzielimy na 4 kulki z których formujemy chlebki. Odstawiamy do ponownego podrośnięcia na 30 min.
    4. Kiedy chlebki podrosną, smarujemy je roztrzepanym jajkiem, obsypujemy makiem i nacinamy ostrym nożykiem.
    Pieczemy w 210 stop przez 30 min ( piek gazowy ) a w piekarniku elektrycznym 180-190 stop. przez 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować