REKLAMA

Wielkanocna pieczeń z jajkiem

wyświetlono: 5849 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 1

Idealna pieczeń na Święta Wielkanocne. Pięknie się prezentuje, jest wyśmienita i doskonale wpisuje się w tradycję świąteczną.

opublikowany: 03.03.2013
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
    450 boczku w plasterkach
    5-6 jajek ugotowanych na twardo
    1 bułka
    1/2 szklanki mleka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Ocena:

(średnia 5 z 170 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy będzie miękka odcisnąć z jego nadmiaru, zmielić i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i razem przesmażyć na patelni. Doprawić do smaku i wymieszać. W tortownicy z kominkiem o średnicy 21 cm układamy na zakładkę połowę boczku (na spodzie i bokach). Wykładamy połowę mięsa, a następnie układamy na nim jajka i przykrywamy resztą mięsa. Na mięsie układamy pozostałe plastry boczku.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 1,5 godziny.

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Porady

Jeśli nie macie tortownicy z kominkiem możecie na środku zwykłej położyć małą żaroodporną miseczkę/ ramekin i wypełnić ją bulionem (parujący bulion dodatkowo nawilży mięso)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

pieczeń z jajkiem Dodane przez: ewoola


Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lucyna19 lucyna19

Zając-pieczeń z jajkiem

Zająca pieczemy zawsze na Wielkanoc i na uroczystosci rodzinne.

kategoria: pieczeń Przystawki opublikowany: 08.02.2014 | wyświetlono: 11901 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE