Wielkanocna pieczeń z jajkiem

4.98 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Idealna pieczeń na Święta Wielkanocne. Pięknie się prezentuje, jest wyśmienita i doskonale wpisuje się w tradycję świąteczną.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego mięsa mielonego
    450 boczku w plasterkach
    5-6 jajek ugotowanych na twardo
    1 bułka
    1/2 szklanki mleka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Wielkanocna pieczeń z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę namoczyć w mleku, a gdy będzie miękka odcisnąć z jego nadmiaru, zmielić i dodać do mięsa. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać i razem przesmażyć na patelni. Doprawić do smaku i wymieszać. W tortownicy z kominkiem o średnicy 21 cm układamy na zakładkę połowę boczku (na spodzie i bokach). Wykładamy połowę mięsa, a następnie układamy na nim jajka i przykrywamy resztą mięsa. Na mięsie układamy pozostałe plastry boczku.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez ok. 1,5 godziny.

Porady

Jeśli nie macie tortownicy z kominkiem możecie na środku zwykłej położyć małą żaroodporną miseczkę/ ramekin i wypełnić ją bulionem (parujący bulion dodatkowo nawilży mięso)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować