Sałatka z ogórków, avokado i oliwek

0 (0 ocen)

  • 15 min

Ta sałatka to troszkę taka mizeria w innym wydaniu. Tę tradycyjną, z ogórków i śmietany lub jogurtu, wszyscy w domu bardzo lubimy, jednak czasem mamy ochotę na małą odmianę. Wystarczy dodać awokado i oliwki, odpowiednio doprawić i voila. Pyszna, orzeźwiająca, w sam raz na lato.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 ogórki gruntowe
    1 avokado
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    5-6 oliwek czarnych
    1 ząbek czosnku
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz
    2 łyżki posiekanego koperku

Sałatka z ogórków, avokado i oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Awokado pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, odstawić. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i koperek. Oliwki i ogórki pokroić w plasterki dodać do awokado, zalać jogurtem i lekko wymieszać.

Porady

Podawać od razu gdy lubimy chrupiące ogórki, jeśli nie - na początku kroimy ogórki w plasterki, solimy i odstawiamy do czasu aż puszczą wodę, którą następnie odlewamy.

Komentarze

Podobne przepisy