Łosoś w kabaczku, czy też kabaczek faszerowany łososiem - nie istotne jak nazwiemy to danie - amatorom łososia na pewno przypadnie do gustu. Smacznego!
1 godz. 20 min
Składniki:
500 g łososia
250 g szpinaku
1 cebula
2 ząbki czosnku
posiekana świeża bazylia
posiekany świeży koperek
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
sok z cytryny
jajko
1 kabaczek
Łosoś w kabaczku na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łososia (oczyszczonego z ewentualnej skóry) lekko solimy, mocno nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i okładamy dużą ilością koperku i gałązkami tymianku. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.
Szpinak, przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, smażymy chwilę na wolnym ogniu. Na koniec (po całkowitym odparowaniu wody - w przypadku mrożonego szpinaku) dodajemy surowe jajko i mieszamy.
Kabaczek przecinamy na pół, wydrążając łyżeczką pozbywamy się pestek tworząc kształt łódki. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieczemy w piekarniku przez 5-10 min. Następnie wypełniamy kabaczek szpinakiem i układamy łososia. Zapiekamy ok. 15-20 min w temp. 200 st.
Komentarze