Łosoś w kabaczku na szpinaku

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Łosoś w kabaczku, czy też kabaczek faszerowany łososiem - nie istotne jak nazwiemy to danie - amatorom łososia na pewno przypadnie do gustu. Smacznego!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g łososia
    250 g szpinaku
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    posiekana świeża bazylia
    posiekany świeży koperek
    kilka gałązek świeżego tymianku
    sól, pieprz
    sok z cytryny
    jajko
    1 kabaczek

Łosoś w kabaczku na szpinaku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łososia (oczyszczonego z ewentualnej skóry) lekko solimy, mocno nacieramy świeżo zmielonym pieprzem i okładamy dużą ilością koperku i gałązkami tymianku. Skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy.

    Szpinak, przesmażamy na maśle z pokrojoną w kostkę cebulką, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem, smażymy chwilę na wolnym ogniu. Na koniec (po całkowitym odparowaniu wody - w przypadku mrożonego szpinaku) dodajemy surowe jajko i mieszamy.

    Kabaczek przecinamy na pół, wydrążając łyżeczką pozbywamy się pestek tworząc kształt łódki. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i pieczemy w piekarniku przez 5-10 min. Następnie wypełniamy kabaczek szpinakiem i układamy łososia. Zapiekamy ok. 15-20 min w temp. 200 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy