Wielkanocna mięsna galaretka w kształcie jajek

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pomysł na ciekawe podanie galarety mięsnej która podczas Świąt Wielkanocy gości u nas na stołach. Jest również piękną dekoracją Wielkanocnego śniadania.

  • 4 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • prawie całych skorupek po jajkach

    marchewkę
    groszek konserwowy
    kukurydzę konserwową
    ugotowane mięso drobiowe z rosołu
    1 litr rosołu
    opakowanie żelatyny 50 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Galareta Galaretki Przystawki

Wielkanocna mięsna galaretka w kształcie jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wielkanocna mięsna galaretka w kształcie jajek 1. Rosół podgrzewamy - by się zagotował i rozpuszczamy w nim żelatynę. Odstawiamy do przestygnięcia.

    Jajka delikatnie rozbijamy od szerszej strony jajka i delikatnie usuwamy cześć skorupki tak by bez problemu móc później dać do niego składniki galaretki, i by wypłynęło jajko. Gotowe pojemniczki z jajek wyparzamy wrzątkiem z zewnątrz i w wewnątrz - wystarczy ułożyć je w misce - garnku i delikatnie zalać wrzątkiem i zostawić na 5 min. Później wylewamy i osuszamy na ręczniku papierowym stawiając je. Do gotowych jajowych foremek dajemy groszek, kukurydzę, pokrojoną marchewkę i mięsko - na przemian. Następnie jajka układamy czubkiem w kieliszkach lub plastikowym pojemniku tak by w miarę stabilnie się trzymały w pionie. Tak przygotowane jajka zalewamy rosołem i wstawiamy do lodówki do stężenia na 2-3 godz. Najlepiej na całą noc. Gotowe jajeczka możemy delikatnie obrać i podać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować