Wielkanocna babka easter bunny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Proste składniki i w miarę szybkie wykonanie, a z pewnością przy wielkanocnym stole zaskoczy każdego.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na babkę kakaową:
    300 g masła
    300 g drobnego cukru do wypieków
    6 jajek
    375 g mąki pszennej
    75 g kakao
    2 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki mleka

    Składniki na babkę waniliową:
    200 g masła
    200 g drobnego cukru do wypieków
    4 duże jajka
    250 g mąki pszennej
    50 g mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki

Wielkanocna babka easter bunny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BABKA KAKAOWA:
    *Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    1. Masło zmiksować z cukrem na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu.
    2. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Dodać mleko- wymieszać.
    3. Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Wypełnić ciastem, wyrównać.
    4. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut: pierwsze 25 minut piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie.
    5. Wystudzoną babkę pokroić na kromki. W każdej kromce foremką wyciąć kształt zajączka. (zajączki należy ułożyć jeden za drugim po kolei z każdej kromki aby do siebie pasowały).
    Następnie przygotować białe ciasto.

    BABKA WANILIOWA
    *Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
    1. Masło zmiksować z cukrem na niemal białą, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Dodać ekstrakt, zmiksować.
    2. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy, delikatnie wymieszać. Dodać mleko- wymieszać.
    3. Formę keksówkę wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Na dno foremki wyłożyć cienką warstwę ciasta, następnie w formie poukładać zajączki. Resztę formy wypełnić białym ciastem całkowicie przykrywając zajączki.
    4. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 - 50 minut: pierwsze 25 minut piec w temperaturze niższej, 150ºC. Wyjąć, przestudzić w formie.

Porady

Wycięte zajączki muszą być ułożone jeden za drugim po kolei z każdej kromki, aby do siebie pasowały, układając ja na białym cieście należy delikatnie wcisnąć w masę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować