Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii.
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
2.Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
3.Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną
mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć ciasto.
4.Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie
wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C. Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.
5.Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.
Komentarze