Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami

5 (156 ocen)

Zapraszam na tradycyjną, bardzo smaczną,aromatyczną, puchatą babkę z bakaliami.Doskonała nawielkanocny stół.

Składniki:

  • 650 g mąki
    50 g świeżych drożdży
    250 ml mleka
    2 jajka
    80 g margaryny
    50 g cukru pudru
    szczypta soli
    miąższ z laski wanilii

    200 g bakali np.suszonej żurawiny,śliwki,rodzynek
Wystaw ocenę:

5 (156 ocen)

Zobacz również:

Babka wielkanocna Desery

Wielkanocna babka drożdżowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku,dodać miąższ z laski wanilii.
    Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.
  • 2. Mąkę przesiać do miski,dodać pozostałe składniki. Wlać rozpuszczone w mleku drożdże z laską wanilii i wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę oprószoną
    mąką, spłaszczyć, obsypać bakaliami. Ponownie zagnieć. Formę na babkę (z kominem) wysmarowywać margaryną ,oprószyć mąką,przełożyć ciasto.
  • 4. Przykryć i odstawić w cieple do wyrośnięcia. Następnie
    wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 45 min w temperaturze 190°C. Upieczoną babkę odwrócić i wyjąć z formy.
  • Wielkanocna Babka drożdżowa z bakaliami 5. Zimna babkę polać lukrem lub biała polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować