REKLAMA

Świąteczna Babka drożdżowa z bakaliami

wyświetlono: 1048 | dodany do książki kucharskiej: 4 | polecenia: 0

tradycyjne drożdżowe ciasto, bakalie i cukier puder

opublikowany: 03.05.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 czubate szklanki mąki,
    1 szklanka cukru,
    125 g rozpuszczonej margaryny,
    50g drożdży,
    3 całe jajka,
    1 szklanka mleka,
    bakalie: żurawina, rodzynki, morele, pestki słonecznika (ewentualnie sypki mak)
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. podgrzewamy mleko, ciepłe mieszamy trzepaczką z drożdżami, 1/4 szkl. cukru oraz szklanką mąki; odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
  • 2. całe jajka ubijamy z resztą cukru
  • 3. mieszamy trzepaczką składniki: rozczyn, ubite jajka, resztę mąki, rozpuszczoną letnią margarynę, dodajemy bakalie (wcześniej wymieszane w mące)
  • 4. teraz ugniatamy ciasto ręką,
  • 5. wykładamy ciasto do brytfanki (mnie ciasta starczyło na formę babki oraz na 1/3 keksówki, do ciasta do keksówki dodałam obok bakalii jw., także sypki mak
  • Babka drożdżowa z bakaliami 6. po 40 min. pieczenia w temp.175 stop.góra - dół babka gotowa, po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem

Porady

po przełożeniu ciasta do brytfanki - przykryłam jeszcze na ok. 10 min ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Babka świąteczna

Pochodzę z Ukrainy. W Polsce mieszkam kilkanaście lat. Moja kuchnia jest różnorodna.

kategoria: babki Desery opublikowany: 01.06.2015 | wyświetlono: 2221 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0
Dodane przez: Bernadetta Bernadetta

Babka drożdżowa z bakaliami

Pyszna i naprawdę łatwa w przygotowaniu drożdżowa baba :)

kategoria: Desery opublikowany: 27.03.2013 | wyświetlono: 228 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE