Wielkanocna babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mój ulubiony przepis na przepyszną, klasyczną babkę drożdżową pachnącą wanilią.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka pszenna: 3.5 szklanki
    - drożdże: 3 dekagramy
    - Jajko: 1 sztuka
    - cukier: 6 łyżek
    - mleko: 1 szklanka
    - masło: 2 łyżki
    - ekstrakt waniliowy: 1 łyżka
    - cukier puder do dekoracji: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Wielkanocna babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać i rozpuścić w nim cukier i masło. Lekko ostudzić. Rozpuścić w nim drożdże.

    Kiedy drożdże zaczną rosnąć wlać całość do przesianej mąki, dodać pozostałe składniki.

    Wyrabiać ręką (maszyna do chleba niestety nie nada się do tego delikatnego ciasta) aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

    Przykryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia.

    Formę metalową na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Ja piekłam w formie silikonowej, której nie natłuszczam.

    Ciasto przełożyć do formy i zostawić by wyrosło.

    Piec ok 45 minut w temperaturze 180st.

    Lekko ostudzone ciasto delikatnie wyjąc z formy a po 2-3 godzinach kiedy całkowicie przestygnie, udekorować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować