Wiejska zapiekanka z puree i mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Ziemniaki i selera obieramy i gotujemy razem w wodzie do miękkości.
2.Cebulę, marchewkę i seler naciowy kroimy i smażymy na oleju 5 min.
3.Dodajemy czosnek i mięso mielone. Smażymy 5 minut.
4.Dodajemy bulion.
5.Dodajemy wino i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 20 minut.
6.Pora kroimy i smażymy na masełku. Odstawiamy do przestudzenia.
7.Dodajemy zioła, koncentrat, sos sojowy i dusimy ok. 10 minut. Odkrywamy pokrywkę i redukujemy nadmiar płynu.
8.Ziemniaki z selerem odcedzamy i przepuszczamy przez praskę. Dodajemy przesmażony por, śmietanę, starty ser żółty, sól, pieprz, gałkę i mieszamy na gładką masę.
Odkładamy ok. 100-200g puree do miseczki.
9.Do odłożonego puree dodajemy żółtko i mieszamy.
10.Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy mięso. Na mięso puree.
11.Odłożone wcześniej puree z żółtkiem przekładamy do szprycy i wyciskamy mozaiki za wierzch zapiekanki.
12.Tak zrobioną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 220 st piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut (do zrumienienia).
13.j.w.
Zapiekankę robiłam w dwóch naczyniach żaroodpornych.
Komentarze