Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree

4.48 (185 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Syta i delikatna!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na warstwę puree:

    1 kg ziemniaków
    85g parmezanu
    80ml śmietany 12%
    2 czubate łyżki masła
    sól, pieprz do smaku

    Składniki na warstwę mięsną:

    500 g mięsa mielonego (może być łopatka wieprzowa)
    3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
    3 małe cebule (ok. 180g) + szczypta soli
    2 ząbki czosnku
    3 średnie marchewki (ok. 260g)
    1 puszka pomidorów krojonych (240g po odsączeniu)
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka suszonego oregano
    2 łyżeczki suszonej bazylii
    1 łyżeczka cukru
    1/4 łyżeczki chilli lub malutka szczypta jeśli nie lubicie pikantnych dań
    1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (185 ocen)

Zobacz również:

Puree Zapiekanki Ser

Zapiekanka pasterska z mięsem mielonym i puree - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obrać, gotować w osolonej wodzie.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
    Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę.
    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
    Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, wrzucić cebulę, posolić i smażyć do czasu aż się zeszkli, następnie dodać czosnek, smażyć jeszcze pół minuty. Na koniec dodać marchewkę i smażyć ok. minutę. Dodać mięso, wymieszać. Jak mięso już się podsmaży, dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, bazylię, oregano, cukier, słodką paprykę i chili. Dusić do czasu aż nadmiar sosu odparuje. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.Ugotowane ziemniaki odcedzić, dodać masło, śmietanę, ugnieść całość na gładkie puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

    Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć warstwę mięsną, a na niej następnie rozprowadzić warstwę ziemniaczanego puree. Całość posypać na wierzchu parmezanem startym na małych oczkach.

    Piec zapiekankę pasterską w piekarniku rozgrzanym do 200st.C przez ok. 30minut (aż wierzchnia warstwa zapiekanki się ładnie zarumieni). Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso Sery Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować