Super szybkie ciasteczka z delikatnego ciasta francuskiego z dżemem marchewkowym i bitą śmietanką. Eleganckie i smaczne. Idealne do chrupania, do kawy.
Wiatraczki z ciasta francuskiego z marchewką i śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: marchewkę oczyścić, opłukać, ugotować ze szczyptą soli w skórce na miękko. Wystudzić, obrać, zmiksować z miodem, doprawić cynamonem i imbirem do smaku. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, lekko przestudzić, dodać do zmiksowanej marchewki, wymieszać, schłodzić.
Ciasto przełożyć na stolnicę rozwinąć, pociąć na kwadraty(u mnie 8x8 cm). Naciąć rogi, utworzyć wiatraczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, piec na złoty kolor około 15 minut.
Śmietankę schłodzoną ubijać na średnich obrotach, następnie wymieszać cukier puder z zagęstnikiem, dodać do śmietanki, ubijać do sztywności.
Za pomocą dekoratora z dżemu marchewkowego zrobić środki. Na ramionach wiatraczków ułożyć bitą śmietankę. Dodatkowo środki udekorować posypką czekoladową. Schłodzić około 2 godzin. Spożywać bezpośrednio po schłodzeniu.
Porady
1.do marchewki można dodać też szczyptę kawy mielonej.
Komentarze