Węgierska zupa z ziemniakami

3 (3 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

W chłodne dni, częściej niż zwykle mamy ochotę na dania jednogarnkowe, rozgrzewające. To zatem idealne pierwsze danie lub pełny obiad, aromatyczna, sycąca oraz pożywna zupa, na którą każdy się skusi. Taką zupę możemy przygotować na przeróżne uroczystości. Spróbuj i przekonaj się.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 70 g pora
    • 100 g korzenia selera
    • 100 g marchwi
    • 350 g ziemniaków
    • 100 g cebuli
    • 30 g oliwy z oliwek
    • 350 g szynki wieprzowej
    • 50 g koncentratu pomidorowego
    • 2 kostki rosołowe
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1 łyżeczka papryki ostrej
    • 180 g papryki czerwonej
    • 180 g papryki zielonej
    • 500 g wody
    • 1 łyżeczka majeranku.
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Węgierska zupa z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Pora myję, osuszam, kroję bardzo drobno. Selera, marchew obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Warzywa odstawiam na bok.
  • zupa 2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę w garnku na rozgrzanej oliwie. Do cebuli dodaję pokrojone w kostkę mięso. Smażę około 15 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dodaję wcześniej przygotowane warzywa, koncentrat pomidorowy, kostki rosołowe, zalewam wodą i doprawiam solą, pieprzem, kminkiem, papryką ostrą i gotuję 15 minut.
    Na koniec dodaję umyte, oczyszczone z nasion, pokrojone w paseczki papryki i wsypuję majeranek. Gotuję jeszcze 10 minut.
  • zupa 3. Zupa gotowa.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować