Zupa Węgierska

  • wyświetlono: 744 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo pyszna i rozgrzewająca zupa na jesienną chandrę.

IMG20120810_002
  • 6 porcje
  • 60min
  • Średni

Składniki

1/2 kg kiełbasy
2 cebule
2 czerwone papryki
słoiczek marynowanych pieczarek
1 puszka groszku konserwowego
1 karton przecieru pomidorowego
1/2 szklanki śmietany
1-2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Zupa Węgierska

  • 1. Pieczarki odcedzamy z zalewy, kroimy i podsmażamy. Cebulę drobno kroimy i dodajemy do pieczarek. Szklimy na złoty kolor. Kiełbasę kroimy w kostkę i dodajemy do zrumienionej cebuli. Podsmażamy. Paprykę czyścimy z gniazd i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty i dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Wlewamy przecier pomidorowy i wlewamy ok. 0,7 l wody. Zagotowujemy dodajemy groszek razem z zalewą. Doprawiamy przyprawami wg uznania. Na koniec dodajemy mąkę i śmietanę rozrobioną w niewielkiej ilości wody. Doprowadzamy do wrzenia.

Porady

zamiast kiełbasy możemy użyć gotowanego lub upieczonego mięsa

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsopieczarkipaprykacebulakiełbasagroszekzupagotowanieprzecierwęgierska

Komentarze

Podobne przepisy

zupa

Dodane przez: Kulinarna Chwila

Zupa węgierska z kapustą kiszoną

Bardzo pożywna i rozgrzewająca...

Moja zupa węgierska

Dodane przez: Ilona C

Moja wersja zupy węgierskiej

Zupa jest sycąca i aromatyczna.

Węgierska zupa gulaszowa

Dodane przez: anemon

Węgierska zupa gulaszowa

Gęsta, pikantna i bardzo pożywna...

Węgierska zupa gulaszowa.

Dodane przez: Gotujpysznie

Węgierska zupa gulaszowa

Kuchnia węgierska należy do najlepszych...

Zupa węgierska

Dodane przez: RedakcjaPP

Zupa węgierska

Jestem szczęśliwą mamą dwójki dzieci...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE