Pierożki inspirowane kuchnią argenstyńską ale z polską nutką, zapraszam.
Składniki:
Ciasto:
300 g mąki
3 łyżki oleju
1 jajko
1 szklanka wrzątku
½ łyżeczki soli
Farsz:
½ opakowania mrożonej zupy prezydenckiej
½ opakowania mrożonych warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami
¼ papryczki chili
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
Sól,pieprz
Wegetariańskie empanadas na parzonym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz olej. Wymieszać. Wlać wrzątek i ponownie wymieszać. Zostawić aż ciasto wystygnie . Wbić jajko i wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Odłozyć na 20-30 minut ,żeby ciasto odpoczęło.
2.Farsz:
Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek i papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnie. Lekko przesmażyć. Dodać mrożone warzywa. Wymieszać i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie ale zbyt „mokre” podkręcić troszkę ogień i zredukować nadmiar płynów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjać z ognia i ostudzić.
3.Wykonanie:
Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką lub pierścieniem wykroić kółka i nałożyć po dużej łyżce farszu. Zlepić pieroga. Olej dobrze rozgrzać i partiami smażyć pierogi. Smażyć aż będą rumiane. Przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!
Komentarze