Wegetariańskie empanadas na parzonym cieście

0 (0 ocen)

Pierożki inspirowane kuchnią argenstyńską ale z polską nutką, zapraszam.

Składniki:

  • Ciasto:

    300 g mąki
    3 łyżki oleju
    1 jajko
    1 szklanka wrzątku
    ½ łyżeczki soli

    Farsz:

    ½ opakowania mrożonej zupy prezydenckiej
    ½ opakowania mrożonych warzyw na patelnię z suszonymi pomidorami
    ¼ papryczki chili
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    Sól,pieprz

    Dodatkowo:
    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Dania główne

Wegetariańskie empanadas na parzonym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0el3tip 1. Ciasto:
    Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz olej. Wymieszać. Wlać wrzątek i ponownie wymieszać. Zostawić aż ciasto wystygnie . Wbić jajko i wyrobić dokładnie na gładkie i elastyczne ciasto. Odłozyć na 20-30 minut ,żeby ciasto odpoczęło.
  • image-21u7y98 2. Farsz:
    Na patelni rozgrzać oliwę. Czosnek i papryczkę chili pokroić w cienkie plasterki i wrzucić na patelnie. Lekko przesmażyć. Dodać mrożone warzywa. Wymieszać i dusić do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie ale zbyt „mokre” podkręcić troszkę ogień i zredukować nadmiar płynów. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zdjać z ognia i ostudzić.
  • image-1p1t3vg 3. Wykonanie:
    Ciasto rozwałkować na cienki placek. Szklanką lub pierścieniem wykroić kółka i nałożyć po dużej łyżce farszu. Zlepić pieroga. Olej dobrze rozgrzać i partiami smażyć pierogi. Smażyć aż będą rumiane. Przed podaniem osączyć na papierowym ręczniku. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mrożonki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować