• 60 min

Empanadas to pyszne smażone lub pieczone pierożki z Ameryki Łacińskiej.To bardzo popularne danie w np. Argentynie, Brazylii, Peru.Dziś przyrządzam je z farszem szpinakowym i serem na liściu bananowca.Do Empanadas idealnie pasują salsa pomidorowa i guacamole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki
    4 łyżki masła
    odrobina bardzo zimnej wody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka soli
    1 małe jajko (opcjonalnie)
    szczypta kuminu

    Farsz:
    1 opakowanie świeżego szpinaku
    4 plasterki sera żółtego
    chilli
    sól & pieprz
    2 ząbki czosnku

    Guacamole:
    awokado
    2 łyżki wody
    1 łyżeczka oliwy
    sok z 1/2 limonki
    1/4 cebulki
    1/4 pomidora
    1/6 ząbka czosnku
    kilka liści kolendry
    szczypta kuminu
    chilli najlepiej świeże
    sól & pieprz

    Salsa z pomidorów:

    5 pomidorów
    kolendra lub pietruszka
    chilli
    cebula czerwona 1/2
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    sól & pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Empanadas Dania główne

Empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsyp wszystkie składniki na ciasto oprócz wody. Rozetrzyj palcami lub zmiksuj w misie miksera masło z mąką. Dodaj wody. Ciasto powinno być luźne, lecz nie za twarde.
    Odstaw na 30 minut przykryte ściereczką.
    Posiekaj na drobno czosnek, ser i szpinak. Wymieszaj.
    Rozwałkuj cienkie placuszki, odrobinę większe niż szklanka.
    Faszeruj 1 łyżką nadzienia.
    Sklej brzegi używając widelca lub ręcznie robiąc falbanki.
    Smaż w rozgrzanym głębokim oleju.
    Nie usmażone empanadas można mrozić.

    Guacamole: Cebulkę, pomidor i chilli posiekaj drobno. Cebulkę nasól.
    Awokado zmiksuj z sokiem z limonki, wodą i oliwą.
    Wymieszaj z resztą składników.
    Ozdób liściami kolendry. Awokado ciemnieje dosyć szybko, dlatego guacamole powinno być zjedzone jak najszybciej. Można dodać więcej soku z limetki, zapobiega to ciemnieniu.

    Salsa pomidorowa:
    Pomidory, czosnek i cebulkę bardzo drobno posiekać. Wymieszać z resztą składników.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.49 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
empanadas

To może cię zainteresować