Kalafior w cieście parzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: 2,5 szklanki wody zagotować z 2 kostkami rosołowymi. Wsypać mąkę i energicznie, najlepiej robotem wymieszać, zagotować ciasto aż ciasto będzie odstawać od ścianek naczynia. Przestudzić, dodać żółtka, wymieszać. Wystudzone ciasto przenieść na stolnicę podsypaną mąką. Zagnieść ciasto, uformować wałek, podzielić na 15 sztuk, spłaszczyć.
Kalafior oczyścić, opłukać, podzielić na różyczki. Wodę zagotować z solą, wrzucić kalafior, ugotować. Osączyć na sitku. Na spłaszczone placki układać porcjami kalafior, skleić. Białka roztrzepać, zanurzyć placki, obtoczyć w bułce tartej, spłaszczyć. Olej rozgrzać na patelni, układać placki i smażyć na rumiany kolor ze wszystkich stron. Podawać placki na gorąco z pikantnym sosem pomidorowym lub majonezowym.
Porady
1.zamiast wywaru z kostek rosołowych można użyć delikatnego rosołu drobiowego.
Komentarze