argentyńskie empanadas

4.48 (177 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, aromatyczne i pełne południowo amerykańskich smaków.

  • 2 godz.

Składniki:

  • proporcje na 4 duże lub 6 mniejszych pierogów
    CIASTO:
    300g mąki typ 480
    1 jajko
    200g prawdziwego masła
    odrobina mleka
    szczypta cukru, szczypta soli
    20g drożdży

    FARSZ:
    300g mięsa mielonego z indyka
    2 jajka
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki oleju
    1 czerwona papryka
    1 mała puszka kukurydzy – u mnie bonduelle
    1 mała puszka fasoli czerwonej – u mnie bonduelle
    1 pęczek natki pietruszki
    2 łyżki śmietany 18%
    sól/pieprz ziołowy/ kumin/ słodka papryka wędzona
Wystaw ocenę:

4.48 (177 ocen)

Zobacz również:

Empanadas Dania główne

Argentyńskie empanadas - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO: Masło rozpuszczamy. Drożdże wkładamy do miski, zasypujemy cukrem, dolewamy mleko i odstawiamy a ok. 20 minut żeby ruszyły. Gdy zawartość naszej miski znacznie się powiększyła, dodajemy mąkę i jajko i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dolewamy rozpuszczone masło – nie gorące! Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę
  • image-06kuend 2. FARSZ: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Wszystko szklimy na patelni z dodatkiem oleju i soli. Gdy nasza cebula z czosnkiem są gotowe, dodajemy mięso i na najwyższej mocy grzania doprowadzany do ścięcia się białka. Potem dodajemy paprykę pokroją w kosteczkę, fasolę i kukurydzę. Całość dusimy na dużej mocy grzania – często mieszając ok. 15 minut. Gdy farsz jest gotowy, dodajemy jajka i śmietanę, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, kuminem i słodką wędzoną papryką. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • image-08akvfl 3. Wyjmujemy ciasto z lodówki, cienko rozwałkowujemy na kształt koła, nakładamy farsz,
  • image-0ipl5s1 4. sklejamy jak pieroga,
  • image-2bg7xxa 5. robimy ozdobną falbanką
  • image-06x6ie2 6. robimy ozdobną falbankę
  • image-0f85a5f 7. układamy na blasze, smarujemy rozłuconym jajkiem
  • image-0pcaq9q 8. i pieczemy w temperaturze 180 stopni (funkcja termoobieg) przez ok. 15-20 minut na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować