Kotleciki z soczewicy i marchewki

4.45 (157 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kotleciki świetnie sprawdzają się jako danie główne lub jako przekaska miedzy daniami głownymi...

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl. czerwonej soczewicy
    2 cebule
    2 marchewki
    2 ząbki czosnku
    3 łyżki pokrojonej bazylii
    5 łyżek mąki kukurydzianej
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
    sól
    pieprz
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

4.45 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Kotleciki z soczewicy i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soczewicę płuczemy, zalewamy 1,5 szklanką wody i gotujemy, aż będzie miękka. Pod koniec gotowania dodajemy odrobinę soli. Jeśli pozostało cokolwiek wody, soczewica nie wchłonęła jej, należy ją odlać.
    Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu. W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce i dodajemy do warzyw. Od czasu do czasu mieszamy. Smażymy, aż warzywa zmiękną. Następnie rozdrabniam blenderem.
    Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Formujemy niewielkie kotleciki i smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Podajemy z surówką lub jako samodzielne danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować