REKLAMA

Wegański chlebek bananowy

wyświetlono: 211 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Lekko wilgotny chlebek bananowy. Bardzo szybki, prosty i smaczny i co ważne, całkowicie wegański !

opublikowany: 12.01.2019
Udostępnij Pinterest
  • dla 10 osób
  • 60 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Produkty suche:
    1 filiżanka mąki gruboziarnistej
    1 filiżanka mąki zwykłej pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    ¼ łyżeczki soli

    Produkty mokre:
    3 bardzo dojrzałe banany (miękkie) + 1 dojrzały (twardszy)
    ½ filiżanki oleju kokosowego miękkiego
    2 łyżeczki cukru białego
    2 łyżeczki cukru brązowego
    starkowana skórka z całej cytryny
    ok. 1 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka extraktu z wanilii

    Dodatkowo:
    ¾ filiżanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Rodzaj diety:

Jak zrobić Wegański chlebek bananowy?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki. W drugiej misce rozgnieść 3 bardzo dojrzałe banany i dodać pozostałe mokre składniki.
    Do miski z mokrymi składnikami dosypać suche składniki, wymieszać i na koniec dodać rozdrobnione orzechy oraz pokrojony na plasterki 1 banan.
    Formę posmarować odrobiną oleju kokosowego i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piec ok. 55-60 min. Pod koniec sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.

Porady

Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE