Wegański chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Lekko wilgotny chlebek bananowy. Bardzo szybki, prosty i smaczny i co ważne, całkowicie wegański !

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Produkty suche:
    1 filiżanka mąki gruboziarnistej
    1 filiżanka mąki zwykłej pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    ¼ łyżeczki soli

    Produkty mokre:
    3 bardzo dojrzałe banany (miękkie) + 1 dojrzały (twardszy)
    ½ filiżanki oleju kokosowego miękkiego
    2 łyżeczki cukru białego
    2 łyżeczki cukru brązowego
    starkowana skórka z całej cytryny
    ok. 1 łyżki soku z cytryny
    1 łyżeczka extraktu z wanilii

    Dodatkowo:
    ¾ filiżanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Wegański chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jednej misce połączyć wszystkie suche składniki. W drugiej misce rozgnieść 3 bardzo dojrzałe banany i dodać pozostałe mokre składniki.
    Do miski z mokrymi składnikami dosypać suche składniki, wymieszać i na koniec dodać rozdrobnione orzechy oraz pokrojony na plasterki 1 banan.
    Formę posmarować odrobiną oleju kokosowego i wyłożyć ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni. Piec ok. 55-60 min. Pod koniec sprawdzać patyczkiem, czy ciasto już się upiekło.

Porady

Do ciasta można dodać kandyzowaną skórkę z pomarańczy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować