Wegański chlebek bananowy (bez mąki, jajek, mleka)

4.5 (170 ocen)

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chlebek bananowy to popularny wypiek, który sama robiłam już wiele razy. Kiedy ostatni raz zabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko zblendować w jednej misce i upiec;) Warto spróbować!

  • 50 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -  4 banany
    - 200 g płatków owsianych
    - 15 g pestek dyni
    - 30 g suszonych śliwek
    - 60 g gorzkiej czekolady
    - 25 g płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Wegański chlebek bananowy (bez mąki, jajek, mleka) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wegański chlebek bananowy 1. Do miski wrzucamy kawałki bananów i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.

Porady

Chlebek bananowy sprawdzi się zarówno na śniadanie (na przykład z domową konfiturą) lub deser czy drugie śniadanie. Podany w towarzystwie domowego kakao na mleku roślinnym - nie ma nic lepszego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować