Wegański, bezglutenowy chlebek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pieczywo dla bezglutenowców i wegan. Idealne, chrupiące, zwarte. Jednym słowem: przepyszne :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 100g otrąb gryczanych
    100g mąki gryczanej
    100g płatków gryczanych (lub ryżowych)
    100g ziaren słonecznika
    łyżeczka proszku do pieczenia
    2,5 łyżki lnu mielonego
    szklanka wody
    łyżeczka ostrej papryki
    łyżeczka ziół prowansalskich
    szczypta soli
    olej kokosowy
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Wegański, bezglutenowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Prostokątną formę ( użyłam keksówki o wymiarach 26x10cm) wysmaruj olejem kokosowym.
  • 2. W misce wymieszaj otręby, płatki i mąkę, słonecznik i proszek do pieczenia. Dodaj przyprawy. Do szklanki wlej ok. 150m wody, rozpuść w niej len i dokładnie rozmieszaj, tak aby nie było żadnych grudek. Dodaj do pozostałych składników, wymieszaj.
  • 3. Otrzymaną masę włóż do formy, wygładź wierzch i posyp sezamem. Wstaw chlebek do piekarnika i piecz ok. 50-60 minut.

    Po upieczeniu odstaw do wystygnięcia. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować