1.
Mielone siemię lniane zalać 2/3 szklanki wrzącej wody, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia.
2.
W misce wymieszać wszystkie składniki suche: mąki, sól, cukier i drożdze instant. Kisel z siemienia lnianego wymieszać z 400-450ml ciepłej wody i oliwą. Dodać do składników suchych i wymieszać łyżką. Ciasto powinno byc gęste. W miarę potrzeby dodać wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
3.
Keksówke wysmaruj olejem i przelej do niej ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu około 30-40 min do wyrośnienia. Piecz 50-55min w temperaturze 190 stopni. Studź na kratkce.
Porady
Do chleba można dodać rózne ziarna np. pestki słonecznika, pestki dyni czy suszona żurawinę lub suszone śliwki.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze