Zapiekanka z ziemniakami, kurczakiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od ziemniaków. Obieramy je i gotujemy ok. 20 minut, tak aby nie było zbyt miękkie. Następnie odstawiamy, aby przestygły. Gdy będą już chłodne kroimy je w grube plastry.
2.W tym czasie pieczarki kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy.Przyprawiamy do smaku pieprzem. Gdy będą już miękkie, przekładamy do miseczki i odstawiamy.
3.Cebulę obieramy, kroimy w półtalarki i także podsmażamy. Gdy już się zrumieni, dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę, obsypujemy czarnym pieprzem. Całość smażymy ok. 7 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy ostatni składnik - czyli paprykę, którą kroimy w dużą kostkę.
4.Gdy wszystkie składniki są już gotowe pora na łączenie. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie wykładamy połowę ziemniaków, pokrojonych w plastry. Na to wykładamy pieczarki, kurczaka z cebulą i paprykę. Przykrywamy resztą ziemniaków, posypujemy natką pietruszki.
5.W osobnym naczyniu rotrzepujemy 2 jajka w śmietanie. Zalewamy zapiekankę masą jajeczno-śmietanową, posypujemy serem, pieczemy ok. 30-40 minut w 200stopniach.
Komentarze