Wędzonka krotoszyńska według Marioli

0 (0 ocen)

  • 110 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna wędzonka, idealna do kanapek. Wędzona metodą garnkową.

  • 110 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • schab nie obrabiany z przyrostami 2,5 kg
    Zalewa peklowa:

    peklosól 130 g
    cukier 20 g
    woda 1 litr

    Dodatki do zalewy peklowej:

    połamane liście laurowe 10-12 liści
    ziele angielskie 20 ziaren
    czosnek pół głowki (pokroić w kawałki, nie obierać)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Wędzonka krotoszyńska według marioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szprycowanie. 1. Wykonanie solanki:

    W szklance wody zagotowujemy wszystkie przyprawy: czosnek,liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy 15 minut, parzymy pod przykryciem do ostygnięcia. Ostudzone przelewamy przez sitko i do odcedzonego wywaru dolewamy zimną wodę, aby był litr. Dodajemy 13 dag peklosoli, 20 g cukru i mieszamy do rozpuszczenia.

    Szprycowanie:

    Nabieramy w dużą strzykawkę z iglicą (szprycą), zimnej solanki i nakłuwając w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa wstrzykujemy solankę. Musimy równo rozdzielić solankę w mięso, łącznie 300 ml solanki.
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli 2. Peklowanie:

    Mięso, już po nastrzyku, układamy w garnku kamiennym i zalewamy pozostałą, zimną zalewą. Garnek przykrywamy i wstawiamy do lodówki lub w zimne miejsce na 4 dni. Codziennie kawałki mięsa przekładamy.
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli 3. Osuszanie:

    Po 4 dniach peklowania płuczemy każdy kawałek mięsa w bieżącej, zimnej wodzie z solanki, wycieramy papierowymi ręczniczkami, osznurowujemy.
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli 4. Wieszamy na kij w celu osuszenia. Osuszamy minimum 8 godzin.
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli 5. Wędzenie:

    Osuszony kawałek mięsa umieszczamy w garnkowej wędzarni. Miałam dwa kawałki mięsa i każdy wędziłam osobno.
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli 6. Wędzimy na zrębkach olcha/brzoza 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy w kolejnych 30 minutach w temperaturze 80 stopniach Celsjusza.
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli 7. Po procesie podpiekania kończymy wędzenie. Czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni Celsjusza, wtedy możemy podnieść pokrywę garnka i zdjąć zamocowany kawałek uwędzonego mięsa.
  • Wędzonka krotoszyńska według Marioli 8. Studzenie:

    Uwędzone kawałki mięsa wieszamy na kiju i studzimy w pokojowej temperaturze. Ostudzone wędzonki wkładamy do lodówki na kilka godzin, niech wędlinka sobie odpocznie :)

Porady

Przy tradycyjnym wędzeniu w wędzarni kawałków mięsa nie sznurujemy. Ja osznurowałam ze względu małej powierzchni w garnku do wędzenia. Miałam dwa kawałki do uwędzenia i każdy wędziłam osobno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wędzenie Bez gotowania

Podobne przepisy

To może cię zainteresować