Tiramisu według Marioli. Smaczny deser, który "podnosi mnie na duchu". Taki deser,rzeczywiście każdego podniesie na duchu. Starałam się zrobić ten deser tak jak robią go Włosi.
4 godz.
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
serek mascarpone 400 g
białka z 4 kurzych jajek
biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
śmietanka 36% 250 ml
Cukier puder 4 łyżki
Kakao 3 łyżki
Woda 1 szklanka
kawa naturalna, rozpuszczalna 6 łyżek
50 ml Amaretto
Tiramisu według marioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Ubijamy na parze pianę z białek, z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze