Tiramisu według Marioli

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Tiramisu według Marioli. Smaczny deser, który "podnosi mnie na duchu". Taki deser,rzeczywiście każdego podniesie na duchu. Starałam się zrobić ten deser tak jak robią go Włosi.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • serek mascarpone 400 g
    białka z 4 kurzych jajek
    biszkopty włoskie (kocie języczki) 1 op.
    śmietanka 36% 250 ml
    Cukier puder 4 łyżki
    Kakao 3 łyżki
    Woda 1 szklanka
    kawa naturalna, rozpuszczalna 6 łyżek
    50 ml Amaretto
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tiramisu według marioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tiramisu według Marioli 1. Zaparzamy kawę w 1 szklance wody i studzimy. Do wystudzonej kawy dodajemy 50 ml Amaretto i przelewamy do miseczki. Ubijamy na parze pianę z białek, z 2 łyżkami cukru pudru na gęstą masę. Po zmiksowaniu dodajemy stopniowo serki Mascarpone i nadal miksujemy do zjednolicenia składników. Ubijamy śmietanę razem z pozostałymi 2 łyżkami cukru pudru. Ubitą śmietanę dodajemy do wcześniej zmiksowanych żółtek i serków i wszystko mieszamy drewnianą łychą do zjednolicenia masy i odstawiamy. W przygotowanym, najlepiej w prostokątnym naczyniu układamy umaczane w kawie biszkopty na które nakładamy połowę masy. Całą powierzchnię posypujemy kakao. Układamy drugą warstwę biszkoptami umaczanymi w kawie i rozkładamy pozostałą masę i posypujemy kakao. Całość wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować