Wędzonka wieprzowa

0 (0 ocen)

  • 100 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Wędzonka wieprzowa wędzona metodą garnkową, na zrębkach olcha/buk, 3 godziny, w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekana w temperaturze 80 stopni Celsjusza.

  • 100 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • surowiec:

    Schab wieprzowy bez kości z tłuszczykiem 1,8 kg (waga przed peklowaniem i wędzeniem)
    Wędzonka wieprzowa 1,7 kg (waga po uwędzeniu)

    składniki do peklowania:

    czosnek
    liście laurowe 6
    ziele angielskie 10 ziaren
    peklosól 93 gram
    cukier 15 gram
    woda 700 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Wędliny Przekąski

Wędzonka wieprzowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wędzonka wieprzowa. 1. peklowanie na mokro:

    Według tabeli "Dziadka" ilość dni peklowania 4.
  • Wędzonka wieprzowa. 2. Peklowanie:

    W 250 ml.wody gotujemy 5 minut pokrojony czosnek (czosnku nie obieramy), połamane liście laurowe i ziele angielskie. Po procesie gotowania przykrywamy garnuszek i zaparzamy 15 minut. Studzimy. Po ostudzeniu do schłodzonego wywaru dodajemy pozostałą ilość zimnej wody, peklosól i cukier. Ilość peklosoli,cukru i wody podaje tabela Dziadka, w zależności którą opcję wybierzemy. Ja wybrałam opcję mniej słoną. Mieszamy i taką, zimną solanką sporządzam nastrzyk mięsa, a pozostałą zalewamy przygotowane mięso. Zalane mięso umieszczamy do lodówki. Podczas peklowania,mięso codziennie przekładamy.
  • Wędzonka wieprzowa. 3. wykonanie:

    Po okresie peklowania, mięso płuczemy pod bieżącą zimną wodą z solanki, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na 24 godziny.
  • Wędzonka wieprzowa. 4. Wędzimy 3 godziny na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza, podpiekamy podnoszą temperaturę do 80 stopni Celsjusza.
  • Wędzonka wieprzowa. 5. Wyjmujemy uwędzoną wędzonkę z gara w którym wędziliśmy i wieszamy na kiju na kilka godzin i ostudzoną wkładamy do lodówki. Kroimy po kilku godzinnym przechowywaniu w lodówce.
  • Wędzonka wieprzowa. 6. Smacznego !!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować