Drobiowa wędlina z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski
2.dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę............
do szynkowara włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze............
z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni..............
3.włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc, szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi
Komentarze