drobiowa wędlina z szynkowara

4.5 (189 ocen)

jest sporo galaretki smacznej, zapach jest aromatyczny a mięsko jest delikatne, przepyszne i "wiem, co jem"..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • pierś kurczaka 55 dag, golonka indycza 25 dag, peklosmaczek K 2 płaskie łyżeczki, przyprawa Rozkoszna 3 łyżeczki, żelatyna wieprzowa 2 łyżeczki, woda zimna 200 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Drobiowa wędlina z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. pierś pokroić na kawałki 4-6 cm, mięso z golonki indyczej bez skóry obrane z kości i chrząstek pokroić na mniejsze kawałeczki, wsypać do miski
  • etap 2. dodać peklosmaczek, żelatynę, przyprawę Rozkoszna, wodę i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę............

    do szynkowara włożyć woreczek /ale nie musi być/, nałożyć mięso łyżką je ubijając dobrze............

    z woreczka usunąć nadmiar powietrza i zawiązać, położyć nakładkę, docisnąć sprężyną i schować do lodówki na 2 dni..............
  • etap 3. włożyć szynkowar do zimnej wody, włożyć termometr do wody i po osiągnięciu 85 C parzyć /nie gotować/ 65 minut, szynkowar wyjmuję z wody lekko przestudzony, zanurzam w zimnej wodzie, wycieram i do lodówki najlepiej na całą noc, szynkowar polać gorącą wodą i mięsko samo wychodzi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wędlina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować