Wątróbka z jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Delikatna w smaku i miękka, a majeranek doskonale podkreśla smak jabłek przysmażonych na maśle. To bardzo polskie połączenie smaków i aromatów. Dobrze przyrządzona zaspokoi najbardziej wymagające podniebienie.

  • 20 min

Składniki:

  • • 500 g wątróbki
    • 3 jabłka
    • sól, pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 4 łyżki masła do smażenia
    • szczypiorek
    • mąka do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, wyjąć gniazda nasienne i każdą ćwiartkę pokroić na 3 części.
    • Rozgrzać 1 łyżkę masła i obsmażyć jabłka z odrobiną soli i cukrem. Dodać majeranek i poddusić chwilkę pod przykryciem.
    • Wątróbkę namoczyć w zimnej wodzie, po czym pokroić na mniejsze kawałki i obtoczyć z każdej strony w mące.
    • Obsmażyć na maśle na złoty kolor, podlać 1/4 szklanki wody i poddusić do odparowania wody.
    • Gotową watróbkę przyprawić solą i pieprzem.
    • Watróbkę wymieszać z jabłkami, posypać posiekanym szczypiorkiem i od razu podawać.

Porady

Najważniejsza zasada to posolić ją tuż przed podaniem, bo inaczej będzie twarda. Mistrzowie kuchni radzą, aby jeść ją nie częściej niż raz na 2 tygodnie, jest bowiem bogata w cholesterol.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Podroby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować