Wątróbka z cebulką i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pyszna propozycja podania wątróbki drobiowej, przekona nawet tych którzy za nią nie przepadają. Dodatkową zaletą jest niski koszt potrawy :)

  • 40 min

Składniki:

  • 800 g wątróbki drobiowej
    2 cebule
    marchewka
    natka pietruszki
    kwaśne jabłko (np. Boskoop, Idared)
    mąka
    bułka tarta
    olej
    sól i pieprz
    lubczyk
    mleko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z cebulką i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Watróbkę zalać mlekiem i odstawić na 10 minut (jak najbardziej może być dłużej). Cebulę pokroić w piórka, na tarce zetrzeć marchewkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej. Wymieszać mąkę z bułką tartą (w proporcji mąka:bułka tarta 2:1), obtoczyć wątróbkę i wkładać na patelnię. Dodać cebulę i marchewkę, smażyć całość około 10 minut. Uwaga!! Może strzelać. Doprawić solą, pierzem i lubczykiem. Zetrzeć na tarce obrane ze skóry jabłko, dodać je do wątróbki i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • 3. Gdy wątróbka się zarumieni całość zalać wodą, dolać również 1/3 szklanki mleka, wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut, pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

Porady

Do wątróbki pasuje sałata ze śmietaną doprawiona na słodko, ale również kwaśne surówki np. z kiszonej kapusty czy też z ogórków kiszonych

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować