Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami

0 (0 ocen)

Potrawa dla tych, którzy lubią wątróbkę a nawet i dla tych którzy za nią nie przepadają. Ponieważ połączona z jabłkiem, musztardą, groszkiem i kiełkami ma bardziej interesujący smak. ciekawą formą podania chciałam przekonać do wątróbki jej przeciwników :)

Składniki:

  • Składniki na 4 porcje :

    500 g wątróbki drobiowej
    1 łyżka mąki pszennej
    2 stołowe łyżki musztardy Dijon ( może być zwykła)
    2 cebule
    pieprz, sól
    zioła prowansalskie lub suszony majeranek
    olej do smażenia
    1 puszka groszku konserwowego
    1 duże jabłko
    garść kiełek z rzodkiewki
    2-3 woreczki kaszy gryczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka

Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy i osuszamy. Solimy jeszcze przed smażeniem (żeby nie była twarda)! Kroimy na drobne kawałki i obtaczamy w mące. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Wątróbkę smażymy pod przykryciem, ponieważ bardzo pryska. Na osobnej patelni smażymy na małym ogniu pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę zalewamy wodą i dusimy aż do miękkości.
  • 2. Następnie miękką już cebulę przekładamy do wątróbki. Wątróbkę zalewamy odrobiną wody i dusimy około 20 minut, aż część płynu odparuje. Potem dodajemy musztardę i zioła prowansalskie (lub majeranek), pieprz i jeszcze przez chwilę smażymy.
  • Wątróbka z groszkiem, jabłkiem oraz kiełkami 3. Następnie dodajemy groszek z puszki, jabłko starte o grubych oczkach oraz kiełki. Wszystko razem mieszamy albo układamy na półmisku warstwowo tak jak ja. Wątróbkę podajemy z ugotowaną kaszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować