Przepyszna, soczyta wątróbka z cebulą. Moje ulubione smaki z dzieciństwa. Najlepiej smakuje ze świeżym, chrupiącym pieczywem, które można maczać w sosiku.
20 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
500g wątróbki drobiowej
Olej do smażenia
3-4 średnie cebule
Sól i pieprz
Ok 3 łyżek mąki pszennej
Wątróbka z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, pokroić w piórka. Na patelnię wlać ok 3-4 łyżki oleju, przełożyć cebulę, przyprawić solą, dusić do miękkości od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie gotowa wyłączyć i odstawić. Wątróbkę oczyścić i osuszyć na ręczniku papierowym (nie będzie tak strzelać bardzo). Na patelnię wlać odrobinę oleju, rozgrzać. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju na średnim gazie. Wątróbkę obsmażam pod przykryciem z obu stron. Obsmażoną przekładam do cebuli i przyprawiam solą i pieprzem. Przykrywam pokrywką i odstawiam na ok 5-10 minut, aby wątróbka odpoczęła. Podaję ze świeżym, chrupiącym pieczywem.
Komentarze