wątróbka drobiowa w potrawce

4.51 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 25 min

Szybki, tani i smaczny obiad :)

  • 25 min

Składniki:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
    2 średnie cebule
    2 średnie marchewki
    1 mała pietruszka
    1 duży por
    3/4 szklanki bulionu drobiowego
    2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
    sól, pieprz
    dodatkowo:
    około 0,5 szklanki mąki pszennej do obtaczania
    pęczek zielonej pietruszki
Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Wątróbka drobiowa w potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, następnie delikatnie osuszamy, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. W czasie kiedy wątróbka się smaży ,obie cebule kroimy w talarki, dodajemy do wątróbki, smażymy około 5 minut.

    Marchewkę, pietruszkę ścieramy na tace na dużych oczkach, pora kroimy w talarki, warzywa wrzucamy na patelnię z wątróbką, smażymy około 3 - 4 minut na większym ogniu, potem zalewamy całość gorącym bulionem, zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem około 5 minut, całość przyprawiamy solą i pieprzem. Parę minut po wyłączeniu dodajemy zahartowaną śmietanę (opcjonalnie).
    Podajemy z ziemniakami, pieczywem lub makaronem, posypaną siekaną zieloną pietruszką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować