Warzywne kotleciki z ryżem i serem

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Warzywne kotleciki z dodatkiem ryżu i sera są doskonałym daniem postnym, na piątek lecz nie tylko. Doskonale sprawdzą się jako danie bezmięsne, a pożywne.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 dag ryżu-2 woreczki
    2 spore marchewki
    1 pietruszka
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 jajka
    10 dag startego żółtego sera
    1 łyżka bułki tartej
    1 łyżka przyprawy do mięs
    sól i pieprz do smaku
    Dodatkowo:
    ok. 5 łyżek bułki tartej
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kotlety

Warzywne kotleciki z ryżem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywne kotleciki z ryżem i serem 1. Ryż gotuję w osolonym wrzątku ok. 15 minut, odsączam. Marchewki, pietruszkę obieram, gotuję do chrupkości, trę na tarce o dużych oczkach. Ryż, marchewkę, pietruszkę, ser żółty, jajka, bułkę natkę pietruszki, przyprawy wyrabiam na jednolita masę, formuje ok. 10 kotletów, otaczam w bułce, układam na blasze. Kotleciki piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, podaję gorące.

Porady

Masę na kotleciki doprawiam dość sporą ilością pieprzu, aby smak ich był wyraźny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryż Warzywa Ser żółty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

4.42 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Kotleciki warzywne

To może cię zainteresować