To pyszny wigilijny deser! Składa się z 3 pysznych warstw, jedna lepsza od drugiej – razem smakuje przepysznie, a jak się prezentuję na wigilijnym stole :)
Warstwowe makówki (makiełki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymieszaj ze sobą wszystkie bakalie. Masa makowa: Mak zalej 1/2 szklanki mleka i ½ szklanki wody. Odstaw do namoczenia na całą noc. Po tym czasie odsącz mak na gazie. Dokładnie odciśnij go z wody.
2.Miękkie masło utrzyj z cukrem mikserem do białości. Dodawaj stopniowo mak. Po zmiksowaniu dodaj pozostałe składniki.
3.Budyń: Zagotuj 300ml mleka z cukrem i masłem. W pozostałym mleko rozprowadź budyń. Na gotujące się mleko wlej roztwór budyniowy. Gotuj razem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zdejmij z ognia i wystudź.
4.Przygotuj 3-4 pucharki. Kromki chałki przekrój na pół. Maczaj kromki chałki w mleku. Nie zanurzaj na zbyt długo, aby chałka za bardzo nie namiękła. Na spodzie każdego pucharku ułóż warstwę z chałki.
5. Następnie układaj warstwę z budyniu, a później warstwę z maku. Postępuj tak do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być bułka. Posyp wierzch suchym makiem. Odstaw desery na całą noc.
Komentarze