Makiełki

  • wyświetlono: 2481 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

na Boże Narodzenie obowiązkowo

Kasia S

Składniki

3 szklanki mąki
3 jajka
1/3 szklanki gorącej wody
mąka do podsypania
1 puszka masy makowej
ewentualnie mleko

Sposób przygotowania przepisu:

Makiełki

  • 1. Mąkę, jajka i gorąca wodę przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką. Następnie pociąć na pasy szerokości 5 cm. Krajać nożem w cienkie paseczki lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Podsypać mąką. Wymieszać. Makaron gotować w osolonym wrzątku ok 4 minut. Odcedzić, przełożyć do miski. Masę makową, gdy będzie za gęsta, można wymieszać z ok 1/3 szklanki mleka. Dodać do makaronu i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka i podgrzać. Uważać, żeby się nie przypaliło. podawać na ciepło.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmakaronslodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylamakBoże_Narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik wiedeński- najlepszy, bez rodzynek, na kruchym spodzie

Dodane przez: AnkaFiranka

Sernik wiedeński

Perfekcyjny sernik wiedeński. Żółty...

Babeczki waniliowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki waniliowe

To najprostsze babeczki na świecie....

Słodkie placuszki z jabłkiem

Dodane przez: rzelkazag

Słodkie placuszki z jabłkiem

Jeśli obiad na słodko, to tylko...

rurki z kremem mascarpone

Dodane przez: katrinaM24

rurki z kremem mascarpone

smak dzieciństwa-pyszne, chrupiące...

puszysty sernik z wiaderka

Dodane przez: katrinaM24

lekki puszysty sernik z wiaderka

ciasto lekkie i puszyste jak chmurka

Miodownik z orzechami

Dodane przez: dagita

Miodownik z orzechami

Pyszne ciasto miodowe z orzechami...