Makiełki

4.49 (169 ocen)

na Boże Narodzenie obowiązkowo

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    3 jajka
    1/3 szklanki gorącej wody
    mąka do podsypania
    1 puszka masy makowej
    ewentualnie mleko
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Makiełki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, jajka i gorąca wodę przełożyć do miski. Dokładnie zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na części. Każdą część rozwałkować podsypując mąką. Następnie pociąć na pasy szerokości 5 cm. Krajać nożem w cienkie paseczki lub przepuścić przez maszynkę do makaronu. Podsypać mąką. Wymieszać. Makaron gotować w osolonym wrzątku ok 4 minut. Odcedzić, przełożyć do miski. Masę makową, gdy będzie za gęsta, można wymieszać z ok 1/3 szklanki mleka. Dodać do makaronu i wszystko razem dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka i podgrzać. Uważać, żeby się nie przypaliło. podawać na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować