Warstwowa zapiekanka

5 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 25 min

Czasem zmieniam jej skład, ale właśnie w tej postaci mojemu mężowi i 7-letniemu synkowi smakuje najbardziej.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • bakłażan
    brokuł
    20 dag makaronu penne
    2 puszki krojonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    mała śmietana 18-proc.
    masło do smażenia
    1 szkl. startego ostrego żółtego sera
    op. startego niebieskiego sera pleśniowego
    przyprawy: oregano, chili, cukier, pieprz, sól
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Warstwowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana i brokuł myjemy. Brokuł dzielimy na różyczki. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut, następnie płuczemy i osuszamy.
    Sma żymy na maśle z obu stron. Brokuł i makaron osobno gotujemy al dente
    w osolonej wodzie, odcedzamy. Pomidory osączamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Doprawiamy cukrem, oregano, pieprzem
    oraz szczyptą chili.
  • 2. Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy żółty ser. Gdy się roztopi, wsypujemy ser pleśniowy. Mieszamy, aż on także się roztopi.
  • Warstwowa zapiekanka 3. W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy warstwy bakłażana, makaronu, pomidorów i brokułu. Polewamy sosem i oprószamy
    oregano. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Brokuły Makaron penne

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_10-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować