Warstwowa zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana i brokuł myjemy. Brokuł dzielimy na różyczki. Bakłażana kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na 10 minut, następnie płuczemy i osuszamy.
Sma żymy na maśle z obu stron. Brokuł i makaron osobno gotujemy al dente
w osolonej wodzie, odcedzamy. Pomidory osączamy. Smażymy kilka minut. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Doprawiamy cukrem, oregano, pieprzem
oraz szczyptą chili.
2.Śmietanę zagotowujemy. Dodajemy żółty ser. Gdy się roztopi, wsypujemy ser pleśniowy. Mieszamy, aż on także się roztopi.
3.W natłuszczonym żaroodpornym naczyniu układamy warstwy bakłażana, makaronu, pomidorów i brokułu. Polewamy sosem i oprószamy
oregano. Zapiekamy 15 minut w temperaturze 180 °C.
Komentarze